EMILY DICKINSON - VIAȚA ȘI VREMURILE MAREI POETE 

Emily Elizabeth Dickinson a fost o mare poetă americană. Născută în Amherst, Massachusetts într-o familie de succes cu puternice legături comunitare, ea a trăit o viață convertită și retrasă. Ea a devenit cunoscuta pentru pasiunea ei pentru haine albe și reticența ei de a întampina oaspeții sau, mai tarziu in viață, chiar de a părăsi camera ei. Cele mai multe dintre prieteniile ei au fost, prin urmare, efectuate prin corespondență.

Dickinson a fost o poetă prolifică, deși mai puțin de o duzină dintre cele 1800 de poezii ale ei au fost publicate. Poeziile ei sunt unice pentru epoca în care a scris. Multe dintre poezii tratează tema morții și a imortalității, 2 subiecte care au influențat scrisorile ei catre prieteni.

În vara anului 1884 Dickinson a văzut “o mare întunecare venind” și a leșinat în timp ce cocea în bucătărie. Ea a rămas inconștienta până târziu în noapte și au urmat săptămani de boala.

Ea a fost țintuită la pat timp de cateva luni, dar a reușit să trimită un ultim val de scrisori în primăvară. Pe 15 mai 1886, dupa câteva zile de agravare a simptomelor, Emily Dickinson a murit la 55 de ani. Medicul lui Dickinson a atribuit cauza morții bolii Bright. Există de asemenea dovezi ca Emily Dickinson a suferit și de boala Meniere.

Acest lucru a fost dedus dintr-o analiză medico-legală asupra sensului poeziilor ei. De exemplu, utilizând limbajul figurativ, imageria aurală și muzica poetică, poemul lui Dickinson “Am simțit o înmormantare în creierul meu”, descrie sentimentul unei tulburări la cap, migrenă sau vertij, prin metafora înmormântării.