Ce este vertijul?


VERTIJUL este un concept nu foarte clar înțeles de către pacienți, multe persoane definind prin acest termen senzația că lucrurile se învârt în jurul lor, amețeala, nesiguranța sau dezechilibru în mers sau la întoarcerea capului, senzația de "negru în fața ochilor".

VERTIJUL este unul dintre cele mai frecvente simptome care determină o persoană să se adreseze medicului.
ORGANUL ECHILIBRULUI SE AFLĂ ÎN URECHEA INTERNĂ

VERTIJUL propriu-zis, descris ca senzația de rotire a lucrurilor în jurul pacientului, este cel mai adesea determinat de o afecțiune a urechii interne.
Urechea, organ al echilibrului și auzului este responsabilă de monitorizarea în fiecare moment a poziției și mișcărilor capului.

Organul echilibrului se găsește în urechea internă, bine protejat de oasele craniului. Urechea internă se continuă spre exterior cu urechea medie și urechea externă.


Receptorii aflați la nivelul urechii interne informează permanent creierul asupra poziției capului și corpului în spațiu, permițând echilibrarea constiența.

Atunci când receptorii de echilibru de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stânga) nu acționează în mod egal poate să apară VERTIJUL. Vertijul se însoțește adesea de fenomene neurovegetative (greață, vărsături, transpirații, paloare) severe care pot speria pacientul aflat în criză de vertij și, pe termen lung, pot determina teama de a mai iesi singur din casă.

Nu devenim conștienți de performanțele pe care le poate atinge acest mic organ deosebit de complicat decât în momentul când apare o afecțiune care se traduce clinic prin VERTIJ.

Nu toate cazurile de vertij sunt la fel (intensitatea și durata pot fi diferite), de aceea fiecare pacient are propria lui poveste, propriul fel de a privi lucrurile.

Dar, indiferent cât de multe și variate pot fi poveștile vertijului, trebuie să știi că există soluții, începând cu anumite exerciții fizice și terminând cu medicație. Pentru tine sau pentru persoanele cu vertij din jurul tău, medicul poate recomanda tratamentul adecvat pentru o viață mai liberă de stresul și neplăcerile vertijului.

În contextul epidemiologic și social pe care îl traversăm, vertijul poate reprezenta un stres suplimentar pentru dvs. De aceea, dacă aveți simptome specifice vertijului apelați cât mai repede la asistență medicală! Nu neglijați aceste simptome! Ele pot fi semnele unei afecțiuni serioase. Dacă deja urmați un tratament pentru vertij, continuați tratamentul așa cum v-a fost prescris de către medicul curant, pentru a fi în control.

Poți înțelege mai multe citind "Poveștile Vertijului", un material despre pacienții cu astfel de probleme de sănătate disponibil pe acest site în secţiunea Poveştile Vertijului.

 
Cel mai important este să cauți răspunsuri și soluții în singurul loc unde poți găsi un final fericit pentru povestea ta, indiferent de caracteristicile poveștii sau contextul social: la medic! Vertijul poate fi semnul unei afecțiuni serioase. Îți dorim însănătoșire grabnică și poveste cu final fericit!