CALMUL DE DUPĂ FURTUNĂ – REGĂSEȘTE ECHILIBRUL DUPĂ UN EPISOD DE VERTIJ


Senzația de rotire incontrolabilă provocată de vertij poate fi invalidantă pentru pacient. Fie că atacurile sunt sporadice sau se manifestă în reprize de lungă durată, bolnavul de vertij este incapabil să ducă la capăt chiar și cele mai simple activități. Odată diagnosticată cauza vertijului, acesta poate fi tratat ca orice altă afecțiune.

De la un atac apărut parcă din senin, la o afecțiune complexă precum boala Meniere, vertijul apare ca simptom în mai multe afecțiuni. În mod evident, tratamentul trebuie stabilit de medic pentru fiecare caz în parte și în funcție de severitate, durată și frecvența atacurilor.

Prezentarea la medic, imediat după apariția simptomelor vertijului, este crucială și contribuie la creșterea șanselor unui diagnostic rapid prin prezența unor semne clinice pe care medicul le poate observa și evalua. În timp, aceste semne clinice se pot atenua sau pot dispărea, scăzând rata diagnosticării corecte și a identificării cauzei.

Consultul medical poate începe cu o serie de întrebări privind debutul crizelor de vertij, descrierea acestora, durata, intensitatea, severitatea și factorii care au declanșat vertijul. Apoi urmează efectuarea anumitor teste sau mișcări care, deși pot provoca un anumit disconfort, sunt foarte importante pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător pentru vertij.

În funcție de diagnosticul stabilit, medicul va prescrie tratamentul corespunzător. Tratamentul - prin care se urmărește vindecarea cauzei și înlăturarea simptomelor - poate include, pe lângă medicație, respectarea unui regim igieno-dietetic cum sunt evitarea consumului de sare, cafea, alcool dar și alte masuri terapeutice (un program zilnic de exerciții).

Aceste exerciții trebuie începute imediat după terminarea crizei de vertij, în ședințe repetate de două ori pe zi.

Este posibil ca unele exerciții să provoace amețeală, dar tocmai aceste exerciții ajută pe termen lung la recâștigarea echilibrului.

Respectarea recomandărilor medicului este foarte importantă pentru a preveni apariția ulterioară a crizelor de vertij și pentru o recuperare cât mai rapidă.