Cum să gestionezi anxietatea în pandemie

Cum să gestionezi anxietatea în pandemie

Autor: Conf. Univ. Dr. Mădălina Georgescu

Medic Primar ORL, compentenţă Audiologie, UMF Carol Davila Bucureşti
Poza medic

În perioada pe care o parcurgem, cu toții ne confruntăm cu o serie de probleme de ordin sanitar, social și economic, cu multiple restricții și ingrijorări ce ne solicită din plin cu nevoia de adaptare la noi realități.

Furnizarea serviciilor medicale a fost afectată sub diferite aspecte, atât pe componenta serviciilor oferite în cadrul cabinetelor de medicină de familie, cât și în ceea ce privește serviciile specializate, serviciile de recuperare sau investigațiile de specialitate. Ca o strategie de adaptare la noul context, accentul s-a mutat către telemedicină, determinând însă reducerea accesului unor categorii importante de pacienți. 

În aceste condiții, mulți pacienți care sunt deja în diverse forme de terapie, bolnavii cronici, persoanele vulnerabile sau cele ce suferă de debutul a noi afecțiuni sunt mai puternic afectate de stări de anxietate și chiar depresie în această perioadă. Pe de o parte izolarea, pe de altă parte teama de expunere la riscul infectării și confruntarea cu pericolul dat de eventuale complicații, conduc la creșterea anxietății.

Anxietatea și stresul pot cauza amețeală sau vertij?

Deloc surprinzător, literatura medicală oferă o gamă largă de date conform cărora factorii psihosociali, emoționali, anxietatea și distresul ce însoțesc crizele socio-economice, se răsfrâng și în accentuarea manifestărilor și chiar agravarea evoluției unor afecțiuni.

Amețeala este un simptom ce însoțește frecvent starea de stres și anxietate. Oamenii de stiință consideră chiar că există conexiuni la nivelul creierului care pot explica prezența concomitentă a anxietății și amețelii. Cercetări efectuate în plină criză socio-economică au arătat o creștere semnificativă a frecvenței de diagnosticare a amețelii, fenomen care ar putea fi asociat cu anxietate socială crescută. Pacienții aflați în dificultate pot percepe mai puternic atacurile de vertij rotator și instabilitate atunci când apare o disfuncție vestibulară și, prin urmare, impactul negativ al sindromului vestibular este accentuat de stresul psihologic.

Odată ce este identificat un sindrom vestibular, fie că este periferic, fie că este central, trebuie recomandată pacientului o strategie terapeutică cât mai benefică, care să îl readucă în stare de funcționalitate normală, într-un timp cât mai scurt și la parametri cât mai aproape de cei avuți înainte de apariția vertijului.

Contextul socio-sanitar actual poate impacta recuperarea pacientului cu vertij?

În plină perioadă de limitări și restricții, aderența la tratament, în special a bolnavilor cronici, este un subiect de îngrijorare, susținut de identificarea tendinței de a nu urma programul de consultații recomandat înainte de pandemie, în dificultatea de a monitoriza pacienții cu afecțiuni vestibulare cronice, boala Menière, spre exemplu, afecțiune care determină pacienții să solicite consultații prea frecvente, comparativ cu recomandările medicale, în timp ce în pandemie pacienții au preferat monitorizarea online.

În plus, a apărut mult mai des non-complianța pacientului (adică nerespectarea recomandărilor medicului) precum și aderența scăzută la tratament cronic (întreruperea, renunțarea sau reducerea schemei terapeutice), situație care conduce atât la rezultate suboptimale ale tratamentului, inclusiv recidiva bolii, cât și la scăderea calității vieții și creșterea numărului de consultații în cadrul sistemului de urgență și a spitalizărilor.

La pacientul cu vertij și tulburări de echilibru, terapia de reeducare vestibulară trebuie să completeze, de cele mai multe ori, tratamentul medicamentos. Această terapie, bazată pe exerciții fizice, este o metodă neinvazivă menită să ajute adaptarea pacientului cu vertij la simptome și să înlocuiască deficitele din cadrul tulburărilor de echilibru prin alte sisteme senzoriale.

Sunt însă factori care influențează și pot limita eficacitatea terapiei de reeducare vestibulară:

Privind din alta perspectivă, se poate spune că la succesul acestei terapii contribuie 3 factori importanți:

  1. Programul de exerciții fizice, adaptat afecțiunii vestibulare identificate și situației pacientului – programul trebuie stabilit de medic și este recomandat sa fie efectuat corect și regulat. (aflați mai multe aici).
  2. Activitate fizică suficientă, menită să stimuleze creierul și neuroplasticitatea – capacitatea acestuia de a se adapta, de a se recupera sau de a compensa anumite deficiențe, ca urmare a interacțiunilor pe care omul le are cu mediul înconjurător
  3. Gestionarea stresului și oboselii – aceste două stări sunt factori declanșatori importanți ai simptomelor vestibulare. Când stresul sau oboseala cresc, simptomele nu se lasă mult așteptate.

Sistemul vestibular suferă enorm în aceste condiții cu stres și anxietate, cu activitate fizică redusă, dar o mai bună educație a pacientului despre boală şi tratament, o relație de calitate dintre medic şi pacient, cunoașterea de strategii de gestionare a situațiilor problematice și, nu in ultimul rând, o aderență optimă la recomandările de tratament sunt tot atâtea oportunități semnificative de a obține rezultate benefice la pacienții cu sindrom vertiginos.

Din păcate, pandemia diminuează beneficiul tratamentului sindromului vertiginos, atât prin nivelul de stres și anxietate constant crescut, cât și prin scăderea semnificativă a activității fizice prin lucrul de acasă și prin alocarea unei perioade mari de timp activităților sedentare – vizionarea canalelor de știri sau de filme la televizor, laptop sau tabletă.

Surse de informare:

Exerciții
Pentru rezultate vizibile în tratarea vertijului şi ameliorarea simptomelor
ÎNCEARCĂ ȘI TU
Citește și alte articole
Importanța prezentării de urgenţă la medic
Importanța prezentării de urgenţă la medic
Este imperativ ca orice pacient cu tulburări de echilibru să nu ignore simptomele.
CITEȘTE MAI MULT
De ce este importantă respectarea tratamentului pentru vertij
De ce este importantă respectarea tratamentului pentru vertij
Un tratament bine pus la punct înseamnă recuperarea completă a pacientului.
CITEȘTE MAI MULT
Cutremurul din mintea ta
Cutremurul din mintea ta
Ce este vertijul? Ce provoacă vertijul? Specialiștii noștri au răspunsurile!
CITEȘTE MAI MULT
“Instabilitatea” și cauzele sale: ghid pentru pacienți
“Instabilitatea” și cauzele sale: ghid pentru pacienți
Tu știi cum reuşim să ne menţinem echilibrul?
CITEȘTE MAI MULT
La ce medic trebuie să te trimită amețeala
La ce medic trebuie să te trimită amețeala
Află care este medicul potrivit pentru tine, în funcție de caracteristicile amețelii tale!
CITEȘTE MAI MULT
Furtuna din mintea ta
Furtuna din mintea ta
Netratate la timp, ameţelile, vertijul şi tulburările de echilibru pot avea urmări la nivel psihic;
CITEȘTE MAI MULT
Calmul de după furtună – regăsește echilibrul după un episod de vertij
Calmul de după furtună – regăsește echilibrul după un episod de vertij
Învață cum să-ți regăsești echilibrul după un episod de vertij.
CITEȘTE MAI MULT
Amețeala la persoanele în vârstă
Amețeala la persoanele în vârstă
Un echilibru bun este esențial pentru siguranța vieții de zi cu zi!
CITEȘTE MAI MULT
Vertijul la copii
Vertijul la copii
Află care sunt cauzele apariției vertijului la cei mici!
CITEȘTE MAI MULT