FURTUNA DIN MINTEA TA


Vertijul este un simptom care afectează pacienții atât fizic cât și psihic. Pe lângă senzația de rotire, majoritatea pacienților trec printr-o adevarată furtună emoțională. Anxietatea, depresia sau instalarea unor fobii sunt doar câteva dintre trăirile pacienților care au trecut printr-un episod de vertij, unii dintre ei descriind toată această stare ca pe „o teamă de moarte iminentă“.

Statisticile spun că aproximativ 40% dintre pacienții afectați de vertij suferă de tulburări psihice asociate. Procentele ar putea fi chiar mai mari în practica medicală, mai ales dacă ținem cont de faptul că stările anxioase pot să apară și după ce cauza atacurilor a fost vindecată sau ținută sub control.

Evoluția tulburărilor psihice începe chiar de la primul episod de vertij. Datorită senzației de învârtire pe care o resimte, pacientul își pierde complet echilibrul și intră într-o stare puternică de panică. Foarte multe dintre persoanele afectate descriu această senzație ca teamă de moarte iminentă.

Pe măsură ce episoadele de vertij se repetă, viața persoanei afectate ajunge să se schimbe complet. Pacienții au dificultăți în a duce la capăt singuri activități zilnice simple și se tem să nu devină o povară pentru cei din jur. Treptat, se pot instala depresia, frica de spații deschise și chiar teama de a mai părăsi propriul domiciliu.

Tulburările psihice care însoțesc simptomele vertijului sunt stări reversibile, dar care afectează în mod negativ calitatea vieții pacienților atunci când se manifestă, tocmai de aceea trebuie tratate cu mare atenție.

Problema tratamentului pentru vertij este însă delicată deoarece medicamentele folosite în mod clasic pentru tratarea patologiei psihiatrice pot prelungi, la rândul lor, evoluția episoadelor de vertij. De aceea, practica acceptată este ca tratamentul psihiatric, dacă este necesar, să înceapă abia după calmarea episoadelor vertiginoase.

Persoana cu vertij are nevoie permanent de sprijin din partea celor apropiați și de o înțelegere profundă a stărilor prin care trece. Stările sale fizice și psihice sunt complexe și în același timp greu de controlat. Persoanele afectate de vertij trebuie să se adreseze medicului încă de la primele simptome ale vertijului, iar apoi, pe tot parcursul evoluției bolii, familia trebuie să ofere sprijin afectiv.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Luigi Marceanu, Medic primar ORL, Doctor în științe, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.