CUTREMURUL DIN MINTEA TA

Dacă ai simțit vreodată că ai devenit brusc mijlocul unui vârtej incontrolabil, dacă pământul ți-a fugit de sub picioare și totul din jur a început să se rotească, dacă viața ta a trecut brusc de la 0 la 100 km/oră, atunci ai trecut printr-un episod de vertij. Află din articol ce este vertijul și ce provoacă vertijul.

Cutremurul din mintea ta, sau vertijul, este comparat cu “senzația de amețeală“, dar această senzație prin care trece o persoană afectată de vertij are prea puține lucruri în comun cu simpla pierdere a echilibrului. Incapabil de a-și putea controla mișcările, panicat, pacientul simte că totul în jurul lui se rotește fără oprire și că nu își mai poate fixa privirea.

Vertijul apare brusc, fără niciun simptom prealabil. Există mai multe cauze medicale care declanșează crizele de vertij, însă de cele mai multe ori originea vertijului se află la nivelul urechii interne, organul care este responsabil de păstrarea echilibrului. La fiecare mișcare sau rotație a capului, receptorii aflați la nivelul urechii interne informează creierul asupra schimbării de poziție astfel încât acesta să poată realiza o echilibrare subconștientă a corpului.

În momentul în care receptorii de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stânga) nu mai funcționează în mod egal, creierul își pierde capacitatea de a mai aprecia poziția. În consecință, se declanșează o serie de simptome asemănătoare răului de mare - greață, vărsături, transpirații, paloare și, implicit, rotirea incontrolabilă.

Vertijul poate fi atât o afecțiune în sine, cât și un simptom al unor boli care afectează urechea internă. Senzația de rotire continuă poate proveni de la o banală viroză sau, într-o formă extrem de ușoară, de la jocurile pe calculator care simuleaza tridimensionalitatea.